Despre noi

Ce este Rekigan Jujutsu ?

Rekigan Jujutsu este un stil de arte martiale eclectic, care incorporeaza tehnici si principii din diferite scoli japoneze dar si din alte surse.

Rekigan inseamna roca conglomerata, denumirea ni s-a parut ca reprezinta foarte bine alcatuirea stilului nostru. Intocmai precum roca conglomerata este compusa din pietrisuri diferite legate printr-un ciment natural alcatuind o roca compacta si solida, tot asa Rekigan Jujutsu inglobeaza elemente din mai multe scoli japoneze de Jujutsu si din alte arte martiale.

- roca conglomerata -

Dupa o interdictie de aproape un deceniu din partea autoritatilor comuniste ale vremii, incepand cu anul 1990 in Romania devine din nou legala practicarea artelor martiale. Astfel a aparut necesitatea organizarii din punct de vedere legal. In timp am adoptat diferite forme de organizare si ne-am ales diferite nume. Incepand cu anul 1994 am functionat in cadrul Ligii Romane de Jiu Jitsu ca sectie sub numele Shiro. Pentru o scurta perioada de timp, intre 1999 si 2000 am folosit numele de Ichiban Bujutsu Ryu, pentru ca in 2001, conform noilor prevederi legale, sa ne organizam ca Asociatia Ichiban-Ryu. In 2015 am decis sa adoptam numele Rekigan Jujutsu.

Jujutsu inseamna “arta supletei”.

Ju poate fi tradus prin suplete sau flexibilitate, iar Jutsu inseamna arta sau tehnica. Poate fi intalnit ca Jiu Jitsu sau Ju Jitsu, forme gresite, dar deja larg acceptate.

Jujutsu nu are un fondator sau o origine concreta, inceputurile sale neputand fi atestate istoric, chiar si numele de Jujutsu fiind atribuit relativ recent, in secolul al XVII-lea, unei game de tehnici asemanatoare, dezvoltate in scoli diferite.

Primele referinte la anticele forme de lupta japoneze apar in cel mai vechi document japonez Kojiki (Cronica Intamplarilor din Trecut) 712 e.n., unde este descrisa o confruntare in care s-ar fi folosit o tehnica similara cu cele intalnite astazi in Jujutsu. Tegoi si ulterior, urmasul sau Sumo, sunt considerate a fi sursa din care au fost sintetizate primele tehnici care au constituit anticele forme de lupta japoneze.

Spre diferenta de artele martiale aparute in vecinatate, Kung Fu in China sau Okinawa-te (Karate) in Okinawa, nu se foloseau foarte multe tehnici de lovire cu mainile si picioarele. Specificul luptelor japoneze, unde luptatorii erau imbracati in armuri, facea ca loviturile aplicate cu mana sau piciorul sa fie prea putin eficiente. Astfel au fost preferate aruncarile, imobilizarile, cheile articulare sau strangularile.

Se studiau si tehnici de lupta cu diferite arme, combinate cu tehnicile de lupta corp la corp dar de-a lungul timpului, datorita transformarilor prin care a trecut Japonia, a pacifizarii uneori fortate, s-a renuntat aproape complet la transmiterea tehnicilor de lupta cu arme, accentul punandu-se pe tehnicile de lupta corp la corp.

La inceput fiecare scoala isi pastra anumite tehnici pentru a fi transmise numai in cadrul scolii proprii, devenind patrimoniul de tehnici secrete, transmise numai succesorilor alesi cel mai adesea din cadrul familiei. Ulterior in cadrul unor intreceri pasnice numite randori, scoli diferite au inceput sa schimbe cunostinte si sa asimileze tehnici care au evoluat si au devenit ceea ce cunoastem astazi sub numele de Jujutsu.

Profesorii nostri:

Alexandrescu si Gurski
- Dan Alexandrescu si Alois Gurski in 1982 -

shihan Alois Gurski (1932-1996)

Regretatul maestru Alois Gurski a fost figura centrala a Jujutsu-lui romanesc incepand cu anul 1966. Detinator al centurii neagre 7 dan, grad acordat de Hans Rainer Hoffmann (U.I.J.J), cu abnegatie si pasiune, a organizat si dezvoltat miscarea de Jujutsu in Romania, dovada stand zecile de instructori si sutele de elevi pe care i-a modelat de-a lungul anilor.

shihan Dan Alexandrescu

Dan Alexandrescu s-a nascut in 1955 in Bucuresti. Este elev direct al lui shihan Alois Gurski si detine centura neagra 6 dan. Membru fondator al Federatiei Romane de Arte Martiale si a Ligii Romane de Jiu Jitsu, antrenor si arbitru national, a ocupat diferite functii in cadrul organizatiilor nationale, dintre care sa amintim doar cateva dintre cele mai importante: antrenor al lotului national, presedinte a Ligii Romane de Jiu Jitsu sau director al departamentului Ju Jitsu (F.R.A.M.)